aki s ami nem a vágyakról szól: az a vágyakról hallgat (Fodor Ákos: SMS Buddhának)

Madame Fregoli

Madame Fregoli

Helyi érdekű vasárnapi apukák

2017. június 26. - Madame Fregoli

A családfők ma mifelénk kocsit tolnak. Lehet, hogy ez országos jelenség, de hétvégente én csak a Sashalom-Mátyásföld-Szentmihály háromszögben tanulmányozom szegény embertársaimat.
Szóval minálunk a férfiak megnyerik a kölyköket valamikor késő délelőtt. ("Kelj már föl bazdmeg, vidd ki/le ma te őket. Egész héten én vagyok velük, ráadásul anyádék is jönnek délután!".)


Az utcánkban egy bermudás fickó cirkál tizenegy óta, borostás, karikás szemű, ráncolja a homlokát, és mintha nem lenne elég baja, úgy süt a nap a trikóból kilógó vállára, hogy tisztán hallom a sercegést. Jobbjában cigaretta füstöl, bal kezével tolja a babakocsit, azt az inkubátorszerű fekvőt, kicsi még a baba, szunyál.
Tudom már, mi olyan fura rajta. Nem telefonál. Az anyukák, akiket hét közben látok az ablakomból tologatni, kivétel nélkül mobilt szorítanak a válluk és fülük közé, és bár azt nem hallom, pontosan mi a téma, de vagy csicsergős vagy panaszkodós az intonáció. Esetleg nem szólnak egy szót sem, csak bólogatnak, ilyenkor valószínűleg egy másik nőt hallgatnak, mert ő jön, ez az ő köre.
Ha ingerülten gesztikulálnak, akkor nem a barátnőjükhöz beszélnek, hanem az anyjukkal vagy a férjükkel rikácsolnak.
Ha leveszik a hangerőt, és aggódva tekingetnek a bébire közben, akkor elérték végre a gyerekorvost.
Az apukák viszont csendesek, és nem nyújtogatnak kekszeket és vizeket a gyereknek félpercenként. Ha ordít se. De azért kiveszik egy idő után. Sokkal helyesebbek, mint amilyennek hiszik magukat. (Amelyik tudja magáról, hogy az, na, azzal kell vigyázni a játszótéren, mert már megvolt neki a Titike meg a Gigike anyukája is, és el is fogja mesélni részletesen mindkét affért, ha olyan helyzetben lesztek egyszer.)
A kedvenc típusom a piacos apuka. Nem, nem arra a magas, vállas pasira gondolok a sashalmi piacon, annak különben sincs gyereke, legalábbis a helyszínen, ellenben ott van az anyja, és miközben egyik cigarettát szívja a másik után a kassza felett, szemét rajta tartja a férjén meg fián, akik mérik mint a gép a paradicsomot, a krumplit meg a cukkinit (van már a piacon!).
Szóval van a piacos apuka, aki nem azonos a kofával. A mai példány fél 12-kor esett be vagyis ki az autójából. (Mindenki tudja, hogy vasárnap jó ilyenkor jönni, mert alig van ember, sajnos árus se nagyon - de legalább adnak négy doboz málnát ötszázért, ha mégis találsz egyet.)
Látom ám, mi tartott eddig a fickónak, miért most jönnek a kisfiával. A gyereken haláljelmez, gondolom a tavalyi Halloween óta nem lehet leszedni róla, tetőtől-talpig fedi a fekete vászonlepel, rajta fehér mázolmány. Elég sokáig tarthatott sikertelenül meggyőzni, hogy sortban jöjjön inkább.
Mintha mindez nem lenne elég mára, mondja neki az árus, az, aki a málnát sózta rám imént, hogy sajnos elfogyott a petrezselyem. Az apuka majdnem harakirit követ el a dinnyevágó késsel, de elég dzsuvás, az apuka meg kis nett pasi, vagy a neje az, mit tudom én, véletlenül őket nem ismerem a térről vagy a rendelőből, de lehet, a kispasit igen, csak ő meg nem látszik a csuklya miatt, az anya meg nincs jelen mint megkülönböztető jelzés.
Az apa csak áll, és toporog petrezselyem híján bánatosan. Mit fog szólni az asszony? Ennyit se lehet rábízni.
Az árus kajánkodik, nem érzi át a helyzet súlyát, vagy mert neki se hoz a harangszó húslevest, miért kapjon ez itt?!
Csak velem nem számolt az undok, meg a bernáthegyikkel rokon genetikámmal. Ez most mentési ziccerhelyzet, úgyhogy mutatom az elkámpicsorodott apukának a szomszéd standot, pakolnak már, de egy műanyag vödörnyi petrezselyem maradt a nyakukon, látom innen, szerintem ingyen hozzávágják az egész köteget, ha odamegy ezzel a kis kaszásnak öltözött ötévessel.

A bejegyzés trackback címe:

https://madamefregoli.blog.hu/api/trackback/id/tr4612620877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása