aki s ami nem a vágyakról szól: az a vágyakról hallgat (Fodor Ákos: SMS Buddhának)

Madame Fregoli

Madame Fregoli

Póth Irén legendája

2017. június 18. - Madame Fregoli

Március 21-én történt, a háború utolsó, csonka évében. Pestimrén - amelynek létéről, bár a főváros része, még a pestiek se igen tudnak, a budaiak meg pláne nem - a Kőbányáról, innen-onnan, ilyen-olyan ideiglenes szállásokról, óvóhelyekről hazaszédelgő, éhes, kifosztott emberek próbáltak valamit kezdeni a romokkal.
A Táncsics utcai iskola épülete úgy-ahogy átvészelte a bombázásokat, de a frontról hazatérő igazgató, Csom Lajos beszámolójából tudható, hogy „az osztályok kifosztva, az épületben háborús sérülések, ablaküveg sehol, felszerelés semmi, padok nincsenek, fűtési lehetőség nincs”.
De az iskolának újra kell indulnia!
A tanítók nekiláttak a takarításnak.
Az egyik teremben a katedra alatt egy akna lapult, a németek búcsúajándéka. Egy Póth Irén nevű tanítónő találta meg. Húszéves volt, szép barna lány.
Hogy mi maradt az iskolából? A képen látható.
Hogy mi maradt Póth Irénből?
Egy utcanév.
Ott Pestimrén, ezen a különös helyen, amelyet csak azok ismernek, akik odaszülettek vagy véletlenül odaverődnek házkeresés közben, és aztán ott ragadnak - mégsem agglomeráció azért...
A nagyanyám ott (nem a Póth Irén utcában, hanem kettővel arrébb) élte le az élete felét. Az apám ott nőtt fel, a dédszüleim onnan költöztek át a temetőbe.
Én meg még mindig ott lakom.
Persze a ház rég másoké.
Póth Irénről meg már nemigen tudja senki, a környékbeliek se, ki volt. A tanítás a halála után két héttel újraindult. Irént elfelejtették. A szerelme, a Feri egy évvel később megházasodott. Egy Edith nevű húszéves lányt vett el, aki meg a vőlegényét siratta - többek közt.
Irén halálának második évfordulóján, 1947. március 21-én a Feri biztos nem a temetőbe ment, hogy virágot vigyen a sírra. Rettenetesen részeg volt ugyanis.
Megszületett a fia.
Kérdezték a hivatalban, mi a neve?
Ferenc, mondta.
Igaz, a felesége azt kérte, Laci legyen, a halott vőlegénye után. De a nagyapám úgy értette, az ő nevét kérdezik, nem a gyerekét. Legalábbis így magyarázta utóbb.
De ez már egy másik történet talán.

A bejegyzés trackback címe:

https://madamefregoli.blog.hu/api/trackback/id/tr4112604447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása